Competència digital docent

“La competència digital es recolza en les habilitats de l’ús d’ordinadors per recuperar, avaluar, emmagatzemar, produir, presentar i intercanviar informació i per comunicar i participar en xarxes de col·laboració a través d’Internet”

European Parliament and the Council, 2006

Ara més que mai, els mestres ens trobem amb la necessitat de tenir unes bones competències digitals per a dur a terme la nostra feina com a docents. A més a més, avui en dia l’educació no es pot entendre sense l’ús de les noves tecnologies.

Però, com podem determinar la formació necessària per al maneig i introducció de les TIC a l’aula? Què entenem per competències digitals?

Doncs aquestes serien les facultats, capacitats, coneixements i habilitats per utilitzar de forma segura i crítica la tecnologia en el treball, l’oci i la comunicació. “La competència digital es recolza en les habilitats de l’ús d’ordinadors per recuperar, avaluar, emmagatzemar, produir, presentar i intercanviar informació i per comunicar i participar en xarxes de col·laboració a través d’Internet” (European Parliament and the Council, 2006).

La competència digital ha de passar, per tant, per aspectes tan importants com la creativitat, l’esperit crític o la recerca eficaç i eficient de la informació. I tot això sense perdre de vista l’aspecte social i laboral que aquesta competència implica.

Un cop tenim el concepte clar de què vol dir ser competent digitalment, aquests són els cinc pilars que tot docent hauria de tenir en compte en la seva formació personal i professional:
1. Informació: navegar per cercar, investigar, analitzar, seleccionar i classificar recursos d’utilitat docent.
2. Comunicació: interactuar en xarxes socials, compartir continguts educatius, respectar llicències, participar en comunitats.
3. Seguretat: protegir i actualitzar els dispositius, fomentar-ne un bon ús, conèixer les polítiques de privacitat.
4. Creació de contingut: crear contingut educatiu i compartir-lo, editar, modificar, adaptar activitats i programar respectant els drets d’autor.
5. Resolució de problemes: identificar i resoldre problemes tècnics, localitzar i oferir eines per cubrir necessitats educatives, innovar i usar les TIC de manera creativa.

📝Font: Gesvin Romero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: