Obesitat infantil

A Espanya, un 35% dels nens i joves tenen sobrepès o obesitat. Les causes són diverses, però els hàbits alimentaris, el baix nivell d’exercici físic i el sedentarisme són factors clau que contribueixen a aquest augment.

“El 80% dels joves no fa el mínim de l’exerci recomanat” OMS

“40 milions d’infants menors de cinc anys tenen més quilos dels saludables, i un nen amb sobrepès serà un adolescent amb sobrepès” R. Pérez

“Es parla molt dels ultraprocessats, però tan perjudicial (o problamblement més) és la manca d’activitat física” Marcos Vázquez

“La revolució digital ha transformat els patrons de moviment de la gent (i infants) i la manera en què treballa, es diverteix, aprèn i viatja” M.S. Tremblay

Hàbits alimentaris
Un estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha detectat baixos nivells d’ingesta de fruita i verdura, així com un consum elevat de dolços i begudes ensucrades. Paradoxalment, els nens dels països mediterranis tendeixen a consumir poc aliments característics de la dieta mediterrània.

Quina és la clau per tenir una alimentació saludable?

1. Comprar aliments que siguin saludables. I per a això cal ignorar la publicitat. No és fàcil i menys encara si tenim nens a casa, perquè són el target ideal per a què consumeixin aliments malsans.
2. Basar l’alimentació en productes frescos. Fruita, verdures, hortalisses i si a casa consumim carn i peix, que siguin frescos. També llegums i fruits secs, oli de qualitat, és a dir, d’oliva. I aigua per a beure.
3. Deixar de consumir de manera freqüent embotits, dolços, brioixeria i farines refinades. Els productes ultraprocessats, bàsicament.”

Activitat física
Segons un sondeig dut a terme a nivell mundial, l’OMS adverteix que els menors en edat escolar fan molt poc exercici, tot i que els beneficis són summament coneguts. Des de la millora de la condició i aspecte físic, fins a la interacció social, influint positivament en l’aspecte psicològic. A l’aire lliure o sota sostre, amb caire lúdic o més professional, amb una major o menor durada, els especialistes recomanen incorporar aquest hàbit saludable des de la infantesa, de manera que esdevingui una activitat quotidiana i millori la qualitat de vida dels futurs adults.
Els experts recomanen que els nens i adolescents entre 5 i 18 anys facin una hora d’activitat física al dia com a mínim.

Sedentarisme
El sedentarisme ja és un hàbit de vida en els nens i adolescents espanyols. El 84,4% passa, durant el cap de setmana, més de dues hores al dia davant d’una pantalla (ordinador, televisió, consola…), mentre que el 49,3% supera aquest temps en els dies entre setmana. La consola és el dispositiu més utilitzat per els nois i la televisió per a les noies.

Davant d’aquestes dades, quin paper hi juguen l’educació i l’escola?

📝Fonts: @who, @midietacojea, @dimequecomes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: